Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος:Ορθόδοξη Λειτουργία για τα 150 χρόνια από την Ενωση της Επτανήσου


Το 2014 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την Ενωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στα πλαίσια των εορτασμών αυτής της εθνικής επετείου, το Ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος θα παρουσιάσει στην Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Σινά 68 και Οίτης, Τηλ.:2103612713 την Κυριακή 6 Απρίλιου και ώρα 20.30 την Ορθόδοξη Λειτουργία του Μάντζαρου για 4φωνη ανδρική χορωδία και όργανο, σε συναυλιακή μορφή.
Το έργο θα παρουσιάσει το ανδρικό τμήμα της χορωδίας Σύγχρονη έκφραση και της χορωδίας Νικόλαος Μάντζαρος με μαέστρο τον Θωμά Λουζιώτη και τον Παύλο Βεντούρα στο όργανο.
Ο Μάντζαρος έγραψε τρείς ολόκληρες Λειτουργίες. Δυο Καθολικές και μία Ορθόδοξη, Η Ορθόδοξη έχει την ιδιαίτερη επωνυμία Κερκυραϊκή Λειτουργία και την συνέθεσε το 1834 σε Κερκυραϊκό ύφος, για τετράφωνη ανδρική χορωδία, στη Μιb μείζονα, με την ευκαιρία της χειροτονίας του Μητροπολίτη Κέρκυρας Χρύσανθου στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας.
Με την ίδια λειτουργία ενθρονίστηκε και ο Μητροπολίτης Κέρκυρας Αθανάσιος Πολίτης το 1850 στον ίδιο Ναό. Εκτοτε η Λειτουργία δεν έπαψε να ψάλετε, κυρίως από το κόρο του Αγίου Σπυρίδωνος.
Σε συναυλιακή μορφή αποτελείται από τα μέρη:
  1. Κύριε,
  2. Σώσον ημάς,
  3. Χερουβικόν
  4. Σε Υμνούμεν,
  5. Χαίροις Τριμυθούντος,
  6. Αινείται,
  7. Αμήν.
Ο Παύλος Βεντούρας, επιμελήθηκε το έργο, συνέθεσε το πρώτο μέρος, Κύριε, από τα Κύριε ελέησον που υπάρχουν στη Λειτουργία, το τελευταίο, Αμην με ανάλογο τρόπο και προσέθεσε το μέρος του εκκλησιαστικού οργάνου.
Στη Συναυλία θα ακουστεί επίσης η 2η Συμφωνία του Μάντζαρου σε μεταγραφή για όργανο, από τον Παύλο Βεντούρα και δυο τραγούδια του Μάντζαρου, από τη Σοπράνο Μάϊρα Μηλολιδάκη και την Μέτζο Αναστασία Κοτσαλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: