Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Κερκυραϊκό Όραμα: Για την Παλιά, την Πόλη, τη συνολική Κέρκυρα, τα Νησιά!

Κερκυραϊκό Όραμα: Για την Παλιά, την  Πόλη,  τη συνολική Κέρκυρα, τα Νησιά!

Απέναντι σε κάθε είδους μπαλωματικές πρακτικές στη σαθρότητα   της πολυπαθούσας Κέρκυρας, από το 2010 έχει κατατεθεί (και θα είναι διαρκώς επίκαιρο) ένα ΟΡΑΜΑ για μια ιστορική ανατροπή  για όλα τα Νησιά μας, συνολικά για την Κέρκυρα, την Πόλη, την "Παλιά".
(και) Η Κέρκυρα, δε χρειάζονται μπαλώματα με σαθρά νήματα στην υπάρχουσα σαθρότητα.
Απαιτεί ΌΡΑΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!
Ειδικά για την Παλιά Πόλη, πέρα των πολλών θέσεων, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από τις  ΠΡΟΓΡΑΜ ΜΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ (http://autenergos.blogspot.gr/2010/07/972010-13072010.html)

«ΝΕΑαυτοδιαχειριζόμενηΚΕΡΚΥΡΑ» (ΝαΚ):



[.............ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (πρότυπο για τις Κοινότητες) .
Πέρα από τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ουνέσκο, η Πόλη αναπλάθεται. Συγκεκριμένα:
  1. Ονοματοθεσία των παρακάτω διαδρομών με αφετηρίες την Πλ. Σαρό-κου, το Θέατρο, τη Σπηλιά, τις Άνω/Κάτω Πλατείες:
- Από Σαρόκο-Ψυχιατρείο-Πληροφορική ΙΠ έως Αεροδρόμιο ονομάζεται ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΓΝΩΣΗΣ. Η
Κέρκυρα του πρώτου πανεπιστήμιου, σήμερα πρωτεύει στον αναλφαβητισμό. Απαιτεί, φτερούγισμα στη Γνώση!
- Σαρόκο-Εθνική Τράπεζα: ΟΔΟΣ ΟΜΗΡΟΥ αναδεικνύοντας την αρχαιότατη, Κερκυραϊκή, ιστορία.
- Εθνική τράπεζα- Πεντοφάναρο-Π. Φρούριο: ΟΔΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ. Ανάδειξη των μύθων του Κάλλους και του Έρωτα στους οποίους κυριαρχεί η… Κάλλιστη.
- Σαρόκο-Συνεταιρισμός-Πεζόδρομος Μαντουκίου: ΟΔΟΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ προς τιμή των διαχρονικών:
Κερκυραίων απόδημων, μεταναστών στο Δήμο, τουριστών.
- Σαρόκο-τρίστρατο Πλατυτέρας: ΟΔΟΣ ΥΓΙΕΙΑΣ (κόρης Ασκληπιού), συμβολισμός της ιδιαίτερης δράσης για την
υγεία των κατοίκων με βάση τη γενική προληπτική ιατρική, την αιμοδοσία, την προσφορά οργάνων.
- Σαρόκο-Φυλακές: ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Συμβολισμός του αγώνα όσων φυλακίστηκαν αγωνι-
ζόμενοι για Ελευθερία και του αέναου πόθου κάθε φυλακισμένου να ελευθερωθεί.
- Θέατρο-Φοίνικας-Άνω Πλατεία: ΦΑΙΑΚΙΝΑ, με όλα όσα αναλύονται παρακάτω, στο ειδικό κεφάλαιο.
- Αγία Σοφιά-Σπηλιά: ΟΔΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, τιμή στον μυθικό θεϊκό προστάτη της Κέρκυρας, της
γονιμότητας και, βέβαια, του οίνου.
- Εμπορική Τράπεζα-Αγ. Αντώνιος: ΟΔΟΣ ΟΙΝΟΠΙΩΝΑ, συμβολισμός της άμετρης συμποσιακής
ανάπτυξης του Δήμου.
- Πύλη Σπηλιάς-Λιστόν: ΟΔΟΣ ΜΟΥΣΩΝ, ως έκφραση πάθους για συνεχή δημιουργία με ποίηση
μουσική, ιστορία, θέατρο (τραγικό-κωμικό), χορό, επιστήμη.
- Διασταύρωση ΜΟΥΣΩΝ-Στοά Ν.Φρουρίου-Λαϊκή: ΟΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΗ, συμβολίζοντας την
πλήρη ελευθερία στη σκωπτική έκφραση.
- Δικαστήρια-Παλαιά Ανάκτορα-Κάτω Πλατεία: ΟΔΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, συμβολισμός της απόλυτης ισότητας των
κατοίκων που θα ισχύσει με τη ΝαΚ.
- Παλαιά Ανάκτορα-Πεντοφάναρο: ΟΔΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΛΙΣΤΟΝ για να ανασκαλεύει η μνήμη τους μύριους έρωτες
γενεών (ντόπιων-επισκεπτών) που η περιπατητική προκαλεί, θρέφει, θεριεύει, μετατοπίζει, σβήνει. Να τιμάται ο Έρωτας ως η μόνη γνωστή ΔΙΚΑΙΗ παρουσία που κατοικεί στο σύμπαν και δε θέλησε, ούτε πρόκειται, να συγκροτήσει ποτέ λίστες διάκρισης.
- Κάτω Πλατεία-Μποσκέτο-Άνω Πλατεία: ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, συμβολίζοντας τους αέναους αγώνες και την
πολύπλευρη ανθρώπινη δράση για παγκόσμια ειρήνη.
- Άνω Πλατεία έως Παλαιόπολη (Μον Ρεπό): ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ιδιαίτερος συμβολισμός που παρα-
πέμπει όχι μόνο στη σπαργανική θέσμιση-λειτουργία της (Αθηναϊκή Δημοκρατία) αλλά και στους πανανθρώπινους αγώνες. Στην ανάγκη να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ενωτικό ορόσημο, μιας άλλης δημιουργικής πορείας της ανθρωπότητας δίχως «εξουσίες»-διακρίσεις-αδικία-εκμετάλλευση.
- Άνω και Κάτω Πλατείες, ενιαία ονομασία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.
Οι παραπάνω λεωφόροι και οδοί (μαζί Πλ. Σαρόκου και Λ. Αλεξάνδρας) αναπλάθονται ή συντηρούνται και στο-λίζονται, ψηφιακά-εικαστικά, με ό,τι η μυθολογία κοσμεί τους τιμώμενους, η ιστορία ή παράδοση κατά-γράφει, η επιστήμη απαντά, η ανθρώπινη φαντασία ερμηνεύει. Εντάσσονται δε στην καθημερινή ξεναγική διήγηση κατά τη γνωριμία της Πόλης.
2. Εντοπισμένες αναμορφώσεις Πόλης:
α. Με επίκεντρο τις ΟΔΟΥΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ-ΟΙΝΟΠΙΩΝΑ-ΣΟΥΡΗ, όλη η ευρύτερη περιοχή Σπηλιάς και Οβριακής, το σύνολο του Ν. Φρουρίου και η Λαϊκή, πλημυρίζουν από διασκεδαστική-γαστρονομική-παραγωγική Κέρ-κυρα. Μια ιδιαίτερη πολυποίκιλη αγορά με βαθύ κερκυραϊκό-διαπόντιο χρώμα που, χειμώνα-καλοκαίρι, θα προκαλεί και προ-σκαλεί όχι μόνο τους κατοίκους αλλά κύρια τουρισμό. Οι επαγγελματικοί χώροι, εσωτερικά και εξωτερικά, διαμορφώνονται- διακοσμούνται ώστε να παρουσιάζεται μια εικόνα ξεχωριστή, με όσα και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική/εικαστική έχει δημιουργήσει. Θα κυριαρχούν η ποικίλη τοπική μουσική-τραγουδιστική έκφραση, οι δημιουργικοί κορφιάτικοι αυτοσχεδιασμοί, η κερκυραϊκή-διαπόντια-παξινή κουζίνα, το σύνολο των παραγομένων (αλλά ποιοτικών) προϊόντων των νησιών.
Ανάλογα χαρακτηριστικά αποκτούν: Ο πεζόδρομος Μαντουκιού, η εσωτερική οδός του πάρκου Γαρίτσας-Ανεμόμυλου και αναβαθμίζεται ιδιαίτερα η υποβαθμισμένη περιοχή Νοσοκομείου.
β. Στην ΟΔΟ ΜΟΥΣΩΝ προβάλλονται όσα συμβολίζουν οι 9 Μούσες: ΚΛΕΙΩ, ΕΥΤΕΡΠΗ, ΘΑΛΕΙΑ, ΜΕΛΠΟΜΕ-ΝΗ, ΕΡΑΤΩ, ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ, ΠΟΛΥΜΝΙΑ, ΟΥΡΑΝΙΑ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ. Οι 9 απεικονίζονται μπροστά στο Νομισματικό Μουσείο.
γ. - Η είσοδος της ΦΑΙΑΚΙΝΑΣ, από το Θέατρο, θα λάβει μορφή σαν την περιγραφόμενη στην Οδύσσεια για το παλάτι του Αλκίνοου: «Γιατί μια λάμψη χύνονταν, σαν φεγγαριού, σαν ήλιου, απ' όλο το αψηλόσκεπο του Αλκίνοου το παλάτι. Χάλκινοι τοίχοι πήγαιναν απ' τη μπασιά ως το βάθος κι είχαν μια ζώνη από γυαλί γαλάζιο γύρω γύρω. Χρυσές οι πόρτες το ψηλό παλάτι μέσα κλείναν και σε κατώφλι χάλκινο στέκονταν ασημένιοι οι παραστάτες κι αργυρό το ανώφλι ήταν επάνω και το κρικέλι ολόχρυσο. Στο 'να και στ' άλλο μέρος είχε σκυλιά από μάλαμα κι ασήμι καμωμένα, που τα 'χε φτιάξει ο Ήφαιστος με τη σοφή του τέχνη, να του φυλούν το αρχοντικό του αντρειωμένου Αλκίνοου κι αθάνατα κι αγέραστα να στέκουν εκεί πάντα».
- Στο κέντρο του Πεντοφάναρου αναπαρίσταται το τριαδικό σύμπλεγμα: ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ-ΈΡΩΤΑ-ΠΑΝΑ.
- Στο τέλος της ΟΔΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ (αρχή Γέφυρας Ν. Φρουρίου) απεικονίζεται ο ΔΙΚΟΡΥΦΟΣ ΜΥΘΟΣ των κομμένων Ουρά-νιων όρχεων από το Γιό Κρόνο, η γονιμοποίησή τους πριν το πέτρωμα και η γέννηση της Αφροδίτης.
- Στην είσοδο της ΦΑΙΑΚΙΝΑΣ στην Α. Πλατεία και στις εισόδους των οδών ΔΙΟΝΥΣΟΥ-ΟΙΝΟΠΙΩΝΑ-ΣΟΥΡΗ, προβάλλεται το ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ με (το γιο του) ΟΙΝΟΠΙΩΝΑ.
- Στην πύλη της Σπηλιάς τοποθετείται το αέτωμα της ΓΟΡΓΟΥΣ.
δ. ΦΑΙΑΚΙΝΑ.
Η «ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ» (ΝαΚ) έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι τα έργα με τον Καλλικράτειο Δήμο πρέπει να
είναι ριζικής αλλαγής συνολικά των Νησιών μας. Επομένως, το κεντρικό θέατρο στην Πόλη και ο ευρύτερος χώρος δεν μπορεί να υπολείπονται μιας οραματικής πορείας που θα μετατρέψει την Κέρκυρα σε ένα σημαντικό κέντρο ιστορικής μνήμης-
παιδείας- δημιουργίας-πολιτισμού-δράσης.
Στο χώρο από Θέατρο-Φοίνικα έως Άνω Πλατεία, σε συνδυασμό με ΙΟΝΙΑ ΒΟΥΛΗ-ΣΑΝ ΤΖΙΑΚΟΜΟ, ανατίθεται ο ιδιαίτερος ρόλος. Συγκεκριμένα:
1. Τα κτίρια του θεάτρου-νομαρχίας θα κατεδαφιστούν καθώς και συνεχόμενα όπως αυτό του πρώην ΟΤΕ κλπ.
2. Ο χώρος θα ενοποιηθεί με το «Γυμναστήριο» μέχρι το «Φοίνικα» και την Άνω Πλατεία. Θα ονομαστεί ΦΑΙΑΚΙΝΑ!
3. Υπογειοποίηση της διαδρομής από πριν Λαϊκή -Στ. Δεσύλα-Άνω Πλατεία (άγαλμα Καποδίστρια).
4. Δημιουργία υπόγειων πολυχώρων και παρκινγκ σε όλο το ενιαίο, επίπεδο, τμήμα.
5. Στον ενιαίο πλέον χώρο θεάτρου-νομαρχίας-γυμναστήριου-φοίνικα-Α. Πλατείας:
- Θα αναδημιουργηθεί το παλιό δημοτικό (βομβαρδισμένο) θέατρο, προσαρμοσμένο εσωτερικά-εξωτερικά με έντονα Φαια-κικά στοιχεία και ανταποκρινόμενο στις τεχνολογικές εξελίξεις. Έτσι, δεν απαιτείται άλλο κτίριο Λυρικής.
- Συνεχόμενα, σε διάφορα επίπεδα ειδικά προς το Γυμναστήριο-«Όαση», θα κατασκευασθούν (κυρίως γυάλινοι) πολυχώροι τέχνης, πολιτισμού, παιδείας, συνεδρίων, η έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου. Με καταρρακτικό ένα τμήμα της πλαγιάς άνω του Γυμναστηρίου, ενυδρείο, υπαίθριο θεατράκι και με ειδικές διαμορφώσεις θα αποτελέσει χώρο ελευθέρων διαλογισμών, συζητήσεων, παρουσίασης δημιουργιών, αυτοσχέδιας σάτιρας (κογιονάρισμα) ειδικά των ασκούντων εξουσία. Τόπος που η νεολαία μας θα αναπνέει! Χώρος όπου οι μειοψηφικές απόψεις– εκφράσεις και δράσεις θα αναδεικνύονται δίχως καμιά διάκριση.
- Όλες οι εξωτερικές όψεις, αίθουσες, πλατεία, διάδρομοι, πεζόδρομοι αποκλειστικά με αρχαιοκερκυραϊκή διαμόρφωση και στοιχεία. Δηλαδή, θα εμφανιστεί μια μικροεικόνα: Κό(έ)ρκυρας-Σχερίας-Φαιακίας-Δρεπάνι-Μάκρης-Κορυφώ… που είναι εξαφανισμένη.
ε. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ. ΙΟΝΙΟΣ ΒΟΥΛΗ
- Σημαντικό δημιούργημα στον ενιαίο χώρο της ΦΑΙΑΚΙΝΑΣ (ίσως στην Όαση) το «ΨΗΦΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» με ειδική ευθύνη των Τμημάτων Ιστορίας και Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου όπου, οπτικοακουστικά, θα παρουσιά-ζεται η μυθολογική και ιστορική Κέρκυρα. Το «ΨΗΦΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» θα είναι «συνδεδεμένο» με τα «ΤΟΠΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ» (αρχαιολογικά/λαογραφικά/φυσικής) που θα δημιουργηθούν σε κάθε Κοινότητα ώστε, αποκεντρωμένα, κάτοικοι-σχολεία-επισκέπτες να έχουν άμεση πρόσβαση αλλά και πόρους τα Τοπικά Συμβούλια.
- Το Παλαιό Δημαρχείο (Σαν Τζιάκομο) και το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας (συνδεδεμένα με γυάλινο ημιυπόγειο θόλο), θα στεγάσουν το «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ».
- Σύνδεσμος (με ιδιαίτερο συμβολισμό) μεταξύ «ΦΑΙΑΚΙΝΑΣ» και «ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ», η ΙΟΝΙΟΣ ΒΟΥΛΗ όπου θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Εάν οι αρχαιολόγοι, σε συνδυασμό με την ένταση των ανασκαφών που θα ζητηθεί άμεσα, κρίνουν ότι το Σαν Τζιάκομο δεν επαρκεί, τότε θα του ανατεθεί ρόλος ανάλογος και το «ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» θα στεγαστεί στο Παλαιό Νο-σοκομείο για να αναβαθμίσει την περιοχή αλλά και να συνδεθεί με τα γύρο σχολεία και Τμήματα ΙΠ.........]

Δεν υπάρχουν σχόλια: