Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ή ΔΙΚΟΡΥΦΟΣ ΛΟΦΟΣ ή ΟΥΡΑΝΟΥ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΟΙ!


ΚΕΡΚΥΡΑ:
ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ
ή ΔΙΚΟΡΥΦΟΣ ΛΟΦΟΣ
               ή ΟΥΡΑΝΟΥ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΕΝΟΙ 
 
(Ο Ευνουχισμός του Ουρανού των:

fresco Vasari-Cristofano Gherardi και SandroBoticelli )


        
Το παρακάτω παρουσιάζεται με την ευκαιρία μιας σημαντικής ανάρτησης: “Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας στη ζωγραφική τέχνη” ( http://www.facebook.com/groups/corfou/permalink/10152074309275111/ )


Η σύγχρονη ονομασία: Παλαιό Φρούριο έχει “παραγκωνίσει” αυτήν της: “ΔΙΚΟΡΥΦΟΣ ΛΟΦΟΣ” (δύο κορφές).
Επίσης, έχει “ξεχαστεί” η σχέση με έναν από τους σημαντικούς αρχαίους μύθους, αυτόν της σύγκρουσης Ουρανού-Κρόνου (Πατέρα-Γιου) και της γέννησης της Αφροδίτης.


Μια περίληψη για γνώση ή θύμηση:
Οι θεοί Ουρανός και Γαία έκαναν πολλούς απογόνους: Τιτάνες, Κύκλωπες, Εκατόγχειρες.
Επειδή ο Θεός φοβόταν μήπως χάσει την εξουσία από τα παιδιά του τα έχωσε στα Τάρταρα, βαθιά στα έγκατα της γης.
Η Γαία, θέλοντας να τα προστατεύσει, ανάβλυσε ατσάλινο αδάμαντα, και τον έδωσε στα παιδιά της να φτιάξουνε ένα τεράστιο δρεπάνι και να πολεμήσουν τον κακό πατέρα τους.
Ο Γιος Κρόνος, Τιτάνας, καθώς ο Ουρανός έπεσε να κοιμηθεί πήρε το δρεπάνι και τον ευνούχισε. Από τις σταγόνες του αίματος που έπεσαν στην γη γεννήθηκαν οι Ερινύες, οι Γίγαντες και οι Μελιάδες Νύμφες, οι δαίμονες της εκδίκησης και της βιαιοπραγίας.


Η μυθολογία λοιπόν θέλει να έπεσαν οι κομμένοι Ουράνιοι όρχεις στην...Κέρκυρα (Κόρκυρα ή Σχερία ή Μακρία ή Φαιακία ή Δρεπάνι), πέτρωσαν κι έτσι σχηματίστηκε ο Δικόρυφος Βράχος (τι Θεός Ουρανός θα ήταν αν δεν τους είχε... βραχώδεις. Μάλλον, από κει οι Έλληναράδες κομπάζουν ότι τα... έχουν μέχρι τον ουρανό ώστε να μπορούν και να... δέρνουν!).
Πριν όμως πετρώσουν οι όρχεις, γονιμοποίησαν τον αφρό της θάλασσας κι έτσι προέκυψε η Θεά της Ομορφιάς, Αφροδίτη, η οποία χάρισε στην Κέρκυρα και την... ομορφιά της.
Η δε ευθυμία λέγεται ότι εγκαταστάθηκε στη Νήσο από το Θεό Διόνυσο , κάτοικο αλλά και Θεό Προστάτη της. Και βέβαια του οίνου!
Επίσης, το... δρεπάνικο σχήμα της Νήσου και η ονομασία της, Δρεπάνι, σχετίζεται μ' αυτό το μύθο.


Γιατί “εξαφανίζεται” ο Μύθος;
Τώρα, γιατί ο Μύθος εξαφανίστηκε, δε διδάσκεται, δε λέγεται, δε γράφεται, δεν αναδεικνύεται, δεν προβάλλεται, δεν αξιοποιείται; Και τουριστικά, από Δήμο-Φορείς;
Για τον ίδιο λόγο που η... χριστιανική επέλαση άφησε μόνο βύσαλα από την αρχαιότητα! Για να κυριαρχούν άλλοι... μύθοι!
Αλλά, άσε να μην... αμαρτήσουμε και... κολάσουμε... ξανά!
Πάντως, θα είχε ενδιαφέρον αν η Ένωση Ξεναγών ενημέρωνε πώς τα μέλη της παρουσιάζουν το Φρούριο κατά τις ξεναγήσεις.
Και μια σκέψη-πρόταση προς Δήμο και Επιτροπή Αισθητικής:
Φαντάζεστε, από Πλατείες-καράβια, να... φαίνονται οι Ιστορίες-Μύθοι-ζωγραφική τέχνη (και οι... σύγχρονοι βέβαια) στο Δικόρυφο, απεικονισμένοι με την πλέον σύγχρονη οπτικοακουστική τεχνική;
Να υπάρχουν, σε διάφορα σημεία, πινακίδες-απεικονίσεις- περιγραφές για όλο αυτό το μυθικό και ιστορικό πλούτο;
Ας είναι μια προσφορά (σε συνεργασία βέβαια) των αρμόδιων τμημάτων του Ιόνιου Πανεπιστημίου! Για να δικαιολογεί και την... παρουσία του!
Έτσι, για να μην γκρινιάζουμε γιατί δεν... έχουμε τουρισμό αλλά, επαναπαυμένοι εγκληματικά, σερβίρουμε... ίδιο και... ίδιο... κρύο πιάτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: